Bli med på avstemningen om hvilke type produkt du liker best fra Jarle Waldemar. Det er lov å sette opp flere kryss.
Arkivert i:Nytt som skjer

Bli med på avstemningen om hvilke type produkt du liker best fra Jarle Waldemar. Det er lov å sette opp flere kryss.
Jarle Waldemar brenner for å spre budskapet om kristen tro til barn og unge. Mange har hørt ham snakke, trylle eller synge i sin lokalmenighet. Men han produserer også en rekke prokukter med kristen profil, slik som DVD-er, CD-er, apps, barneledermateriell, bøker med mer. Bibelandakter for barn er en til i rekken. Som utgangspunkt bruker han Bibelen og kjente historier fra Det nye og Det gamle testamentet. Waldemar setter dem inn i historier fra hverdagen som barn kan kjenne seg igjen i. Noen er litt i enkleste laget og krever et tillegg fra den som formidler andaktene. (Det er ikke alltid at den som mobber er borte neste skoledag, og blir bestevennen din litt senere, bare man ber til Gud om hjelp). Men samtidig gir de en enkel og grei forklaring på bibelfortellingen som følger etter. Det er bra. Hvert kapittel avsluttes med en kort bønn. Den er barnlig og fargerik illustrert og ligner litt på en tegnefilm.
Kristin Rosnes Holte, Vårt Land (25.nov 13)
Vi vil ønske alle våre kjære venner, kjente, seere og lesere en riktig god jul og et godt nytt år!
I over 10 år har Jarle Waldemar laget spennende produkter med kristen profil som DVD-er, CD-er, bøker, Barnas Klubb, magasin, app og lydbok. Til sammen har han solgt over 120.000 produkter.
Her er en liste over bestselgere fra Jarle Waldemar:
– Jarle-TV1 (DVD)
– Barnebibelen min (BOK)
– Barnas Klubb (Medlemskap)
– Om jeg er liten eller stor (CD)
– Jarle-TV3 (DVD)
– Bibelandakter for barn (BOK)
Her har du en oversikt over produkter fra Waldemar inspirasjon i 2013:
Studiebibel for Tweens – Jarle Waldemar (BOK)
STUDIEBIBEL FOR TWEENS er laget spesielt for deg i alderen 9–13 år. Dette er en studiebibel full av hjelpemidler for å lese og forstå Guds Ord. Jarle Waldemar hjelper deg ikke bare til å forstå, men også til å gjøre noe med det du leser.
Hver bok begynner med en innledning som forteller hva boken handler om. Kommentarene er inndelt i fem ulike kategorier som gjør Bibelen mer forståelig, spennende og relevant. Bibelen er dessuten illustrert med unike tegninger. Bibelteksten er hentet fra Hverdagsbibelen, Bibelforlaget 2013 – Det nye testamentet.
Dette finner du i STUDIEBIBEL FOR TWEENS: – Guds skattkiste – Visste du at? – Fakta om – Forklaring – Hva betyr dette i dag? – Bibelleksikon – Innledningsside til hver bok – Kart – Illustrasjoner – Jesu Ord i rødt
For barn fra 9–13 år.
Media: Bok (innbundet – kunstskinn)
Sider: 660 sider
Produksjonsår: 2013
Bibelandakter for barn – Jarle Waldemar (BOK)
Bli med Jarle Waldemar inn i Bibelens verden. Her får du en samling av 45 bibelandakter for barn. Bibelandaktene tar for seg viktige sider ved den kristne tro – med våre mest kjente bibelhistorier i bunn. Barn vil elske å høre temaene forklart med eksempler de kjenner igjen fra sin egen hverdag.
For barn fra 5-10 år.
Media: Bok (innbundet)
Sider: 272 sider
Produksjonsår: 2013
MusikkDVD – Jesus elsker alle barna (DVD)
Sang og musikk er fantastisk. Jarle Waldemar har gitt ut en rekke CD-er, DVD-er og andre innholdrike produkter for barn. Her kommer musikkvidoer fra CD-en «Jesus elsker alle barna». Du får mange kjente sanger i moderne drakt, samt noen nye sanger av Jarle Waldemar. Bli med Jarle til blant annet til Barnas Sommerfestival, stranda, flystripen, Kristiansand dyrepark og Legoland.
Inneholder musikkvideoene:
– Å, å, å – Gud er god
– Hvem er jungelens konge?
– Kom med å syng, syng, syng
– Gud er god Spre litt glede
– Alle, alle vil vi ha med
– Ja, jeg vet at Jesus bryr seg om meg
– Salige visshet
– Jesus elsker alle barna
– Jeg folder mine hender små
– Jeg har en engel som følger meg
Spilletid: 31 min
Alder: Tillatt for alle
Prod.år.: 2013
Link til «MusikkDVD Jarle Waldemar – Jesus elsker alle barna»
Familieandaktsbok – Tro i hjemmet (BOK)
«Ønsker du å bruke tid på familien din, snakke om tro hjemme og gi barna dine gode sannheter om Gud? Kanskje du synes hverdagen din er hektisk og at tiden ikke alltid strekker til? Dette er boken for deg! Denne familieandaktsboken inneholder 90 korte familieandakter som du kan bruke i din travle hverdag.
Ønsker dere å bruke litt ekstra tid sammen som familie kan du velge en av de 20 familiestundene som boken også gir deg. Familiestunden skal være en blanding av noe koselig, morsomme aktiviteter og samtale om tro.
Bruk Tro i hjemmet – Familieandaktsbok som et utgangspunkt, for å bygge tro inn i ditt hjem. Tross alt er familien din det viktigste du har!
Media: Bok (innbundet)
Sider: 207 sider
Produksjonsår: 2013
Jonny og Conny 2 (DVD)
«Jonny og Conny 2″ er en ny DVD fra Jarle Waldemar og Waldemar Inspirasjon (www.jarlewaldemar.no ). — Jonny er lei av å være hjemme og gjøre det samme hver eneste dag. Han pakker med seg alle pengene sine og drar til byen. Nå er det hans tur å oppdage verden. Men det blir ikke helt slik Jonny hadde tenkt…
2 episoder
Spilletid: ca 50 min
Alder: 3-12 år
Produksjonsår: 2013
Tillatt for alle
– På julekvelden sovner mor idet hun setter seg i godstolen, helt utslitt. Resten av kvelden ligger hun nærmest i koma og er nærmest umulig å få kontakt med, sier hun.
Det er ikke få krav som stilles til foreldre i julen. Vi ivaretar gamle tradisjoner samtidig som vi kaster oss på nye trender. Sju slag julekaker skal bakes i tillegg til andre kaker og bakst – for ikke å snakke om hva som skal serveres som middag til jul og i romjulen.
Huset skal ha vært gjennom en grundig julevask. Hus og tre skal pyntes slik ymse motemagasiner foreslår. Banken og kredittkortet skal tømmes for å få råd til gavene som «kreves» i 2013.
– En sak jeg har tenkt mye på i det siste, er: «Hva ønsker jeg at barna skal sitte igjen med?» spør Jarle Waldemar, og svarer på sitt eget spørsmål.
– Jeg ønsker at barna mine skal sitte igjen med de gode stundene. Ikke at jeg stresser og maser.
HER ER WALDEMARS TIPS:
1. Stress ned – alt trenger ikke være perfekt.
2. Ordne julegaver før desember.
3. Bak enkle kaker som barna kan være med å lage.
4. Ta rundvasken av huset til våren.
5. Prioriter tid sammen med barna.
DEN STORE GLEDE: Saken er hentet fra fjorårets (2012) julemagasin Den store glede.
Waldemar bruker ulike medier for å nå fram til barn og familier i hverdagen. Blant annet dvd-serien «Jarle-TV» som startet i 2007.
I fjor ble «Jul i Jarle-TV» spilt inn.
– Jeg liker at jul medfører tradisjoner som har beriket vår kultur. Vi må ta vare på mye av det, men ikke alt, sier Jarle.
Kona Karina liker å ha det rent, pent og ryddig rundt seg, og det merkes. Huset er strøkent. Likevel, selve storrengjøringen legger hun bevisst til våren.
Tradisjonen tro bakes det til jul også hos familien Waldemar. Metoden er derimot utradisjonell.
– Istedenfor å bake perfekte julekaker, baker vi sammen hele familien, forteller Karina.
Småkaker blir fort utfordrende for Rebecca (10), Philip (8) og Andreas (5), så hvite kakemenn og pepperkaker er foreløpig det det går i.
Pepperkakekirken – ikke pepperkakehuset – skal bygges opp og rives i løpet av julen.
– Julebakingen setter ungene veldig pris på. Dermed får vi bakt og samtidig brukt tid sammen. Da betyr det lite at kakene er litt ujevne i formen, sier
Karina, som også har som forsett å være ferdig med julehandelen i november.
– Da får vi også frigjort tid til å for eksempel gå ut og ake sammen, sier Jarle.
Jarle og Karina Waldemar, som mange andre familier, trenger å stresse ned, og ikke opp, i julen.
– Mange tror at jeg har fri når jeg går av scenen. Fasiten er at scenejobben utgjør fem prosent av arbeidet, sier Jarle.
Kona nikker.
– Både Jarle og jeg er på jobb fra klokken sju på hverdager. Det går også mange kvelder og helger til arbeidet.
Opp- og nedrigging av tv-utstyr, innspilling, svare på i gjennomsnitt 50 eposter om dagen, forfatte bøker, skrive manus, hyre skuespillere, administrere et firma, reising, planlegge foredrag – det er nok å gjøre for herr og fru Waldemar.
For å verne om fritiden har Jarle og Karina kuttet ut internett hjemme.
– Vi kan bare ikke kjøre opp tempoet ytterligere i julen. Når mange kvelder og helger går bort til jobben, må jeg prioritere ungene. Det er en erkjennelse som bare blir mer og mer tydelig for meg, sier Jarle.
– Hva er det beste med julen?
– Pynte juletre, sier minstemann Andreas etter å ha tenkt seg om.
En tillitsoppgave han har fått fra mor og far som han utfører med største alvor, forteller mor og far flirende. Nå er det altså dét han ser mest fram imot.
– Det beste jeg vet, er å kjenne på gaver, forteller Philip, og det kan pappa Jarle bekrefte:
– Under en innspilling hadde vi innpakkede, men tomme julegaver under juletreet. Det prøvde vi å fortelle Philip, men han kjøpte ikke den forklaringen. Han var helt paralysert av begeistring over gavene under treet.
Storesøster Rebecca har ikke et like klart svar som lillebrødrene sine.
– Jeg vet ikke, jeg. Jeg liker bare å være med familien, sier Rebecca.
– Rebecca er veldig organisert. Hun bruker å være den som fordeler gaver på julekvelden. Hun henter, leser og har styring på hvem som har fått hva, forteller mor Karina.
– Senker vi kravene, gjør vi plass til det viktige, slår både mor og far Waldemar fast.
Rammene for julen blir fort det viktige. Dermed glemmer vi selve bildet som rammes inn, altså troen på Jesus. Og en ramme uten bilde er lite hyggelig å ha på veggen, påpeker Jarle, som prøver å være bevisst på dette gjennom hele året, men setter ekstra fokus på det i julen.
Waldemar mener julen åpner opp for samtaler om tro. Jul er uunngåelig integrert i kristen tro. Selv folk med et perifert forhold til tro kan åpne opp og snakke om tro i julen. Julen er også en anledning til å snakke om tro med barn.
– Vi må gi barna plass til å snakke om tro. Les barnebibelen. Still spørsmål. Barn er ganske reflekterte rundt tro. Det ligger ofte helt naturlig for dem, sier pappa og barneevangelist Jarle Waldemar.
Publiert på http://www.k-s.no/artikkelside/article/310041
Haugesunds avis omtaler «Studiebibel for tweens» hvor Elsbeth K. Sørensen og Sten Sørensen har forenklet bibelteksten og Jarle Waldemar har skrevet studienotater.
I fire år har Elsbeth og Sten Sørensen i Lyngdal jobbet med å lage en forenklet bibelutgave. «Hverdagsbibelen», som de kaller den, utgjør bibeltekstene i boken «Studiebibel for Tweens» som gis ut i disse dager.
Skrevet av Svein Morten Havaas, avisen «Lister»
Det er barneevangelist Jarle Waldemar som står som forfatter av studiebibelen som er beregnet på aldersgruppen 9 til 13 år, men bibeltekstene er det Elsbeth og Sten Sørensen som har oversatt – dels i Kvinesdal der de bodde før og dels på Møskeland i Lyngdal der familien nå er bosatt.
«Fartshumper»
– Vi som har jobbet med «Hverdagsbibelen» har et ønske om å gjøre Bibelens ord mer tilgjengelig for dagens mennesker som ikke er så bevandret i «Bibelens verden». Målgruppen er ikke bare ungdommer, men nye kristne eller søkende mennesker med relativ liten bibelkunnskap. Vi håper at moderniseringen kan ta vekk noen «fartshumper» på reisen inn i Bibelen, sier Sten Sørensen.
Styrelederen i Troens Bevis i Kvinesdal, som tidligere også var pastor i Misjonskirken i Lyngdal, forteller at han og kona Elsbeth har brukt bibeloversettelsen «Bibelen – Guds Ord» som hovedkilde.
– Det er Elsbeth som har gjort grovjobben. Hun har nærmest daglig jobbet med å forenkle tekstene språkmessig, men ikke innholdsmessig. Det har vært en omfattende jobb. Det er et betydelig arbeid som er lagt ned i dette prosjektet, sier Sten Sørensen.
To år til
Foreløpig er det bare Det Nye Testamentet som er helt ferdig, og ekteparet Sørensen er snart igjennom de fem mosebøkene. Over nyttår tar de fatt på Salmenes bok.
– Planen er at det skal gis ut en versjon med Det Nye Testamentet og Salmene i løpet av 2014. Den blir forhåpentligvis ferdig til sommerstevnet i Sarons Dal.
Det er Bibelforlaget, som eies og drives av Hermon Forlag, som gir ut både «Studiebibel For Tweens» og som skal stå bak utgivelsen neste år. Førsteopplaget til Jarle Waldemars studieutgave er på 3.000 eksemplarer.
– Planen er at vi skal ha klar hele «Hverdagsbibelen» for utgivelse om to år, forklarer Sten Sørensen.
Forenkler
Virkemidlene som ekteparet Sørensen har brukt er blant annet å forandre ordstillingene og lage kortere setninger og bytte ut «gammelmodige» ord. Redaktørene har også prøvd å gjøre språket litt mindre religiøst. Vers er også slått sammen for da gir det en større frihet til å slå sammen innholdet i nye setninger, og det ble lettere å ta bort gjentakelser.
Oppdelingen er naturlig i forhold til innholdet. Dette gjør teksten lettere å lese. Bibelutgaven «The Message» har også benyttet seg av dette virkemidlet.
Det viktigste hjelpemiddelet foruten «Bibelen – Guds Ord», har vært Studiebibelen i fem bind med Thoralf Gilbrandt som hovedredaktør. Der ligger det inne forslag på hvordan versene også er skrevet på andre språk. Det har gitt inspirasjon til å forstå bibelstoffet på en bred måte når man skulle omformulere til et mer hverdagslig språk.
– Dere har forenklet Bibelen. Noen vil kanskje mene at det er å «tukle» med Guds ord. Hva sier dere til det?
– Da vil jeg si; hva hjelper det hvis en ikke forstår det som er sagt. I kirker og bedehus i dag har vi egne forenklede andakter for både barn og ungdom. «Hverdagsbibelen» må sees på som en måte å hjelpe bibelleserne – særlig unge mennesker, svarer Sten Sørensen.
Takknemlige
– Bibelen er vår viktigste bok. Den har forandret våre liv. I den taler Gud til oss, derfor er den en levende bok. Vi ønsker at Bibelen må gi mange gode stunder til leserne, der en får se nye ting og bli inspirert. Vi håper også at mange barn leser «Studiebibel For Tweens». Den er unik og vil gi barna en god ballast i livet, sier Elsbeth K. Sørensen.
Det tidligere pastorparet i Misjonskirken i Lyngdal syns det har vært en sann glede å jobbe med «Hverdagsbibelen».
– Å jobbe systematisk med bibeltekstene i flere år har vært en stor berikelse. Vi har alltid hatt dyp respekt og ærbødighet for Bibelen. Dette har ikke minket med årene, snarere tvert imot, sier Sten Sørensen.
– Vi trodde jo ikke for noen år siden at vi skulle bli bibeloversettere og være hovedredaktører for en ny bibel. Men slik er det nå blitt, og det fyller oss med takknemlighet, avslutter kona Elsbeth.
Sett av datoen til barnelederkurset input:output14 allerede nå:
19.–21.september 2014
Klippen Sandnes
Ny Jarle-TV kommer 15.april 2014!
Brian er 7 år og bor i Afrika. Familien Waldemar har lyst til å reise på besøk til han. I Afrika er det helt annerledes enn i Norge. I Afrika skinner sola hele året, og det er store kontraster mellom by og land. Brian har ingen leker på rommet sitt. Han har faktisk ikke et eget rom. Heldigvis får han hjelp gjennom fadderorganisasjonen Compassion. Som fadderbarn får han mulighet til å gå på skole hver dag. Han har fått seg egne sko og en madrass som familien kan sove på. Bli
med til Afrika. Bli med på besøk til Brian!
Jarle-TV på misjonsreise til Afrika
Media: DVD
Produksjonsår: 2014
Spilletid: ca 45 min
Tillatt for alle
Pris: 199,–
Kommer ca 15.april 2014
Barneopplegget i Sarons Dal er ett av landets beste! Og jeg har sett mye. En stor gjeng med varmhjertede ledere som gir mye for at barna skal ha det bra, men også legge til rette for at de kan vokse i troen, sier barneevangelist Jarle Waldemar.
Av Sten Sørensen, Troens Bevis.
I tillegg til Sommerstevnet i Sarons Dal, vil Jarle Waldemar i framtiden fylle barnesidene i misjonsmagasinet Troens Bevis og være en fast medarbeider i bladet.
Hvordan fikk du kallet til å bli barneevangelist?
- Jeg har aldri opplevd et direkte kall til å bli en barneevangelist. Det har vokst seg fram en lyst til å være med å inspirere barn til tro. Da jeg begynte som barneevangelist for ti år siden, begynte jeg i det små. Jeg hadde ingen tydelig visjon slik som jeg har i dag. Jeg drømmer nå om å inspirere barn slik at de kan få en levende og hverdagslig tro. Derfor har jeg også valgt å sette fokus på både barneledere og familier, slik at de kan få inspirasjon til å formidle troen på en spennende måte til barna.
Hvordan har livet vært som barneevangelist?
- Det er gøy å se at barna inspireres til tro og får en større kjennskap til Jesus. I tillegg har det vært en lærerik og spennende reise. Jeg møter veldig mange hyggelige mennesker som blir inspirert av vårt arbeid. Men det har også vært en krevende reise. Det har kostet mye tid og krefter. I en slik tjeneste som jeg står i, har jeg vært nødt til å ofre mye. Det er nok en side ved medaljen som de færreste ser. Bare ti prosent av min jobb består i å være ute blant folk, mens den resterende delen består i langsiktig hardt arbeid, administrasjon og produksjon.
Tar menighetene barna på alvor?
- Både ja, og nei. De siste årene ser vi at flere menigheter skjønner viktigheten av barnearbeid i menighetene. Men det er ikke til å stikke under en stol at barnearbeid kan bli barnepass og at det kan være for mye fokus på aktiviteter i forhold til tro. I dag er det dessverre altfor få som er ansatt i menighetene som barnepastorer eller barnearbeidere.
Hva er din tjeneste i dag?
- I dag jobber jeg fortsatt som barneevangelist, og har en nasjonal tjeneste. Jeg og kona produserer en rekke spennende produkter som DVD-er, bøker og klubb for å lage en spennende verden av trosopplæring for barn. To av de nyeste produktene vi har kommet ut med er Jarle-TV på misjonsreise til Afrika og Studiebibel for tweens. I tillegg til denne tjenesten, jobber jeg som barne- og familiepastor i pinsemenigheten Klippen Sandnes.
Hva motiverer deg til å bruke somrene på stevner?
- Det er fantastisk å reise rundt og møte så mange mennesker på sommeren, hvor jeg får lov til å formidle det gode budskapet om Jesus Kristus til barn og familier. Vi er innom over tolv ulike sommerstevner på én sommer. Da får vi også presentert våre produkter til mange tusen mennesker.
Hva syns du om Planetene under Stevnet i Sarons Dal?
- Barneopplegget i Sarons Dal er ett av landets beste! Og jeg har sett mye. En stor gjeng med varmhjertede ledere som gir mye for at barna skal ha det bra, men også legge til rette for at de kan vokse i troen.
Hvilket ønske har du for Sommerstevnet i Sarons Dal?
- Jeg ønsker å se flere mennesker som brenner for Jesus og som lever ut sin tro i hverdagen. Jeg ber om at både barn og voksne skal finne sin plass i Guds store puslespill, at mennesker skal komme inn i det Gud har tenkt for dem, avslutter Jarle Waldemar.
Mannen bak «Jarle-tv» og «Barnas klubb» er klar på hva som er god formidling til barn.
Tekst: Beate E.Dagetad, Kampen menighetsblad
– Vi må gjøre det levende, spennende og morsomt, sier han. Barns hverdag er jo preget av lek, derfor må vi også leke mer i kirka og bruke moro og humor i tilnærmingen.
Inspirasjon
I 10 år har Jarle Waldemar jobbet med trosformidling til barn. Han bruker gjerne trylling, musikk og skuespill. Han holder til i Sandnes, der han er i halv stilling
som barne og familiepastor i Klippen menighet, og i tillegg driver han firmaet Waldemar Inspiration As sammen med kona.
David og Goliat
– Når jeg skal formidle en bibelhistorie bruker jeg mye tull og tøys, slik følger barna ekstra nøye med, de vil jo ikke gå glipp av noe. Mot slutten blir det mer alvor, for jeg har alltid et poeng jeg
vil ha fram. Jarle bruker historien om David og Goliat som eksempel:
– David hadde en slynge, men barn i dag vet ikke hva det er . Så jeg sier «sprettert», og så legger jeg til «de er i samme familie, for begge be- gynner på S», da ler ungene! Mot slutten av samlingen spør jeg «hva var det David brukte for å vinne over Goliat?» «Sprettert», svarer barna selvfølgelig. Men det jeg pe- ker på er at han brukte «det han var flink til». Så utdyper jeg poenget med å si at alle har noe de er flinke til; kanskje kan du synge, kanskje er det å tegne, kanskje er det å spille fotball.
Hjemmet
Det viktigste stedet der tro formidles er imidlertid ikke
i kirka, det er hjemme, sier Jarle. Hva foreldrene sier og gjør er svært viktig for om barna får et nært forhold til troen. Selv sang Jarle nattasangen «Kjære Gud jeg har det godt» da han var liten, og det var det. Nå prøver han og kona og gjøre mer sammen
Jarle Waldemar (til venstre) i «Jarle-TV»
med sine tre barn (6, 10 og 12 år).
– For eksempel ber vi sammen, forteller han, på litt nye måter. «Legobønnen» er et eksempel. Da sier først Jarle en setning, så må sønnen bruke et av ordene som Jarle har sagt i sin neste setning. Når det er Jarles tur igjen må han bruke et av ordene sønnen har sagt. De bygger på en måte bønnen sammen.
– Det fine her er at barna ofte ikke vet hva de skal snakke med Gud om, men
med denne metoden kommer de i gang. Men for all del, det er viktig å si at ingen må be hvis de ikke har lyst!
Det skal ikke være noe press.
Flere tips til hva du kan gjøre som forelder finner du i Jarle Waldemars bok «Tro i hjemmet». Se også nettsiden til Jarle Waldermar eller iko.no om du er på jakt etter materiell eller ideer til hvordan du kan dele, praktisere eller snakke om tro med dine barn.
Foto: Dagen
Det har vært høy temperatur i Dagens debattspalter den siste tiden etter at
Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband,
gikk ut og advarte mot lettvint argumentasjon fra kristne som tror jorden ble
skapt på seks dager.
– For mye argumentasjon bærer preg av at man avfeier vitenskap og ikke
ønsker å sette seg inn i det man faktisk diskuterer, sier han.
Men hvordan skal vi presentere 1. Moseboks skapelsesfortellinger?
Jarle Waldemar, barne- og familiepastor i Klippen Sandnes, ønsker ikke
å så tvil i barna om det som står i Bibelen og har heller ikke problem
med å tro at Gud skapte verden på seks dager.
Tro og tvil
– Verdensbildet blir grunnlagt de første fem årene. Men når barna
kommer i ni-ti-årsalderen, har de en annen forståelse.
Da er de mer reflektert, og tro og tvil kommer opp. I den alderen
er det mer naturlig å åpne opp for egne tanker, mener han.
Waldemar oppfordrer foreldre til å være ærlig om sin tro,
og at det for eksempel må kunne gå an å si at
«jeg synes at det er vanskelig å tro at alt ble skapt på seks dager».
Les hele artikkelen og svarene fra Kåre Skuland, Voggo Klausen og Chris Duwe her:
http://www.dagen.no/2014/04/28/kristenliv/innenriks/filosofi/debatt/237364
Den kristne artisten Jarle Waldemar gjorde torsdagen til ei spesiell oppleving for elevar, lærarar og foreldre ved Danielsen Sotra.
STRAUME: Jarle Waldemar hadde nemleg undervisning og sang med elevane på føremiddagen, inspirasjonsføredrag for lærarane på ettermiddagen og konsert for heile skulen på kvelden. Frå føremiddagen til ut på kvelden
vart den velkjende bodskapen om mannen frå Nasaret lagt fram på nye måtar.
– Eg prøver å presentera kristendommen på ein interessant måte, mellom anna gjennom song og drama. Det er kjekt å koma hit å treffa elevane og få synga og spela ut drama saman med dei, seier Jarle Waldemar.
Artisten nyttar jamvel trylling i ein del show, men tryllekofferten var ikkje med til Sotra torsdag. Målet er å unngå det kjedelege og trauste som ofte vert forbunde med kristen formidling.
Barneevangelist
– Eg ønskjer å vera eit friskt pust for publikum i alle aldrar. Sjølv kallar eg meg barneevangelist, målet er å gjera evangeliet levande for ungane. Difor brukar eg humor som verkemiddel, samstundes som eg tek vare på alvoret
i bodskapen, seier Waldemar. Gjennom ti år som artist har han gjeve ut diverse CD-ar og DVD-ar med song og musikk, samt produsert Jarle-TV saman med resten av familien. Waldemar er også forfattar av ei rekkje
barnebiblar og familieandaktsbøker og har gjeve ut ei rekkje produkt med kristent innhald.
Sommergospel i Skudesneshavn er alltid like gøy med Karmøys største barnekor. For en herlig gjeng!
..
Av Stig-Øyvind Blystad, Sarons Dal, Vårt Land
– Herm etter meg og si: Jeg tror på Bibelen, roper planetprest Jarle Waldemar så bøylemikrofonen dirrer.
– «Jeg tror på Bibelen», hyler barna tilbake.
Nesten 1.000. Blant grønnkledde åser og fjorden som bukter seg elegant inn i Kvinesdal smyger campingvognene seg ned fjellsiden til Kirken i dalen og stevnet i Sarons Dal. Det er det 51. sommerstevnet som Troens Bevis arrangerer i Sarons Dal.
Mens flere andre kristne stevner melder om rekrutteringskrise, har stevnet i Sarons dal nærmere 1.000 barn i alderen 2-18 år påmeldt til Planetene, som er stevnets barne- og ungdomsarbeid. 207 medarbeidere skal få dette til å svinge.
– Vi kunne lett blitt 1.200, men vi mangler ledere, sier planetsjef Cecilie Nyland.
Ensom kristen. Dette er det siste året Henrik Olaisen kan være med på YouthPlanet. Til neste år blir han for gammel, i hvert fall som deltaker. For fire år siden ble den to dager lange reisen sørover fra Stokkøya i Åfjord kommune redningen for trønderens sosiale kristenliv.
– Jeg kjente ingen andre kristne på min alder. I menigheten var det bare gamle over 50 år. Men da jeg kom til Sarons Dal og Planetene så var det som å komme hjem. Jeg ble så fryktelig glad, sier Olaisen.
Nå har han funnet en menighet med noen på hans alder lenger ut i kommunen, men fortsatt er sommerstevnet i Sarons Dal høydepunktet. Olaisen har satt seg til rette på en kontorstol utenfor hytta der det blir sovepose på en madrass på gulvet den neste uka.
– Hva er det som er så bra?
– Da må jeg spørre tilbake: «Hva er det som ikke er bra?» repliserer han kvikt og smiler.
– Hva er det du gleder deg mest til?
– Treffe venner og høre om Gud. Sangen er spesielt god og løfter alltid stemningen masse. Etter én uke her trenger jeg én uke på å fordøye alle inntrykkene.
Gave fra kommunen. Selv om det kommer voksne og barn fra hele landet til Sarons Dal, så har Planetene hatt en spesielt god suksess i nærmiljøet. Den første dagen under årets stevne overrakte ordfører i Kvinesdal, Svein Arne Jerstad (Ap), en sjekk på 10.000 kroner til barne- og ungdomsarbeidet.
– Vi setter veldig stor pris på den innsatsen som Sarons Dal gjør, og det engasjementet de har for å ta vare på barn og unge i forbindelse med stevneuka. Denne aldersgruppa er et viktig satsningsområde, og dermed var det naturlig å gi dem en gave, sier ordføreren til Vårt Land.
– Andre steder vil man muligens være litt mer skeptiske til kristne stevner, hva er årsaken til den positive holdningen i Kvinesdal?
– For kommunen sin del handler det om det langvarige samarbeidet vi har hatt med virksomheten i Sarons Dal og Troens Bevis i mange år. Vi føler at deres arbeid bidrar til å nå kommunens mål.
Ikke noe imellom. Om lag 250 barn fra Kvinesdal og nærliggende steder som Flekkefjord og Lyngdal kommer for å delta på Planetene.
– Jeg skal ikke ha æren for Planetene, det er lederne som gjør dette så bra, sier misjonsleder Rune Edvardsen.
– Hva er tilbakemeldingene fra lokalmiljøet?
– Det er overraskende positivt. Her i bygda legger man ikke mye imellom, men jeg hører bare gode ting. Vi har en god posisjon i lokalsamfunnet. Mange av dem som kommer går sjelden i kirka, men hit kommer de.
– Tar man barna mer på alvor nå til dags?
– Det tror jeg. Den tradisjonelle søndagsskolen mistet sin posisjon for en tid tilbake, men gjennom opplegg som Planetene kan barna tidlig få smaken på noe positivt, godt og trygt.
Høydepunkt. Hans Martin Heimvoll (14) fra Lista har vært med på stevnet så lenge han kan huske.
– Jeg er praktisk talt født her og begynte på BarnePlanetene da jeg var fem år.
– Hva er det som har gjort at du har lyst til å komme tilbake igjen og igjen?
– Planetene og Sarons Dal har vært høydepunktet hver sommer. I fjor var jeg med på YouthPlanet og det var noe av det gøyeste jeg noensinne har vært med på.
Heimvoll sier han flere ganger har hatt med seg venner som ikke kommer fra en kristen sammenheng.
– Mange av dem kommer tilbake.
Barna streiket. – Det har vært en bratt læringskurve. Jeg hadde erfaring med å arrangere leir for 50 personer da jeg fikk jobben, sier planetsjef Cecilie Nyland.
Hun har sneket seg vekk fra stevnekontoret noen minutter. De første dagene koker det når alle skal registreres. På fem år har de økt fra 580-982 barn.
– Hva er årsaken til økningen, Nyland?
– Jeg tror det er mange faktorer. Troens Bevis satser på barna økonomisk.
Nå er det blitt opprettet to stillinger i henholdsvis 30 og 20 prosent som arbeider gjennom året med å planlegge Planetene.
– Det er klart at det gir resultater når man kan jobbe med det hele året. Vi er flinke til å ta vare på medarbeiderne våre og lage et miljø de trives i og da tar godt vare på barna. Dermed vil barna tilbake og foreldrene har ikke noe valg.
– Ofte sier foreldre til oss: Vi prøvde å gjøre noe annet i år, men da streiket ungene. De skal til Sarons Dal, ler Nyland.
Beste stevnet. Barneevangelist Jarle Waldemar er planetprest under årets stevne, i tillegg leder han JuniorPlanten og har ansvaret for alle barnemøtene på kvelden. I sommer har Waldemar 45 barnemøter rundt om i landet.
– Per nå er Sarons Dal det beste sommerstevnet som finnes i Norge.
– Hvorfor?
– Fordi de investerer ekstremt mye i barna, legger lista høyt og har et utrolig flott opplegg. Det handler om gode opplevelser parallelt med åndelige erfaringer.
Fra i fjor til i år har Planetene økt med mer enn 100 barn, ifølge Waldemar.
– Hva er det som er magneten?
– Summen av innholdet i hele stevnet som leverer en god pakke. Mange dyktige forkynnere, medarbeidere og barneprester.
– Kan det bli for mye aktiviteter?
– Vi trenger noe for både ånd, sjel og kropp. Vi er ikke bare her for å høre om Jesus, men også for å ha det gøy og møte venner.
Ifølge Nyland og Waldemar lever mange på opplevelsene fra Planetene resten av året.
– Her kommer mange fra små menigheter og små steder. Da er det viktig å komme sammen og ha en uke der man kan være en del av en litt større sammenheng. På den måten kan man se at det finnes mange kristne i Norge, sier Nyland.
Ikke barnepass. Det er ikke første gang Jarle Waldemar står på scenen foran hundrevis av barn og forteller om Jesus. Mange av barna kjenner allerede fra TV-skjermen i hans egenproduserte programmer for barn: Jarle-TV.
Når han taler bruker han mange virkemidler for å fange barnas oppmerksomhet. Kreativ andakt kaller han det. I dag skal han begynne samlingen med å få barna til å gjenta tre setninger. Det samme skal de gjøre hver kveld for å prente inn at Bibelen er viktig.
– Når dere snakker om tro, bønn og Gud, hva gjør dere og hva gjør dere ikke, Waldemar?
– Vi har heidundrandes barnemøter der vi lærer dem opp i den kristne troen. Vi ber for barn som har det vanskelig eller som kjenner noen som trenger forbønn.
– Er det noen spesielle hensyn dere må ta når det gjelder barna?
– Her kommer mange barn innom og vi har tatt høyde for at de opplevelsene som de får under et barnemøte må vi takle på en litt annen måte enn i en lokalmenighet hvor det er kontinuerlig oppfølging. Men barn erfarer også Gud og trenger å ha noen voksne å snakke med.
– Tas barn mer på alvor nå enn tidligere?
– Før ble det etterlyst barnepass mens det var voksenmøter, noen festivaler er der enda, men ikke i Sarons Dal. De legger opp til at barna skal få gode møter med Gud og venner.
– Mange stevner sliter med veldig høy snittalder, hva kan de lære av dere?
– Så lenge barna har det gøy så trives de voksne også. Det er hemmeligheten.
Flere hundre familier var til stede under det årlige familiemøtet siste lørdagen under Sommerstevnet. Her var det små og eldre barn, foreldre, besteforeldre, venner og alle som ellers hadde lyst til å få med seg det som uten tvil er et av Stevnets høydepunkt.
Her var det sang, drama og bibelsk forkynnelse som trekker ut skattene fra evangeliet og gjør dem forståelige for både barn og voksne.
Etter frisk lovsang fra hele familien til Emmeline og Sunniva, tok Jarle Waldemar utgangspunkt i kraften i Guds ord gjennom fortellingen der Jesus blir fristet av djevelen etter å ha fastet i 40 dager.
- Og den onde kan også skyte piler mot våre hjerter. Kanskje du får tanker der du husker noe leit andre har sagt til deg. Kanskje du ikke synes at du er god nok eller flott nok. Da vet vi at i Guds ord står det at Gud har skapt deg akkurat slik Han vil ha deg. Da kan du bruke Guds ord til å stoppe disse pilene som skytes mot hjertet ditt, forklarte Jarle Waldemar, som også var leirprest på JuniorPlaneten (9-10 år) i løpet av uken.
Dette poenget blir illustrert på scenen der han står med pil og bue og sikter på et hjerte som holdes oppe av to hjelpere. Med både underholdningsverdi og pedagogisk fremlegging understreker alle innslagene i møtet denne morgenen den enkle sannheten om kraften i Guds ord.
Når møtet går mot avslutning inviteres alle familiemedlemmer til å ta hverandre i hånden under en felles bønn om velsignelse og beskyttelse. Tatt i betraktning presset og utfordringene de fleste familier møter i hverdagen, var nok dette en spesiell fin og betydningsfull opplevelse for mange.
Jarle Waldemar kan fortelle at familiemøtet var hans 14. møte under Stevneuken i Sarons Dal!
I tillegg til å ha morgensamlingen på JuniorPlaneten har han også hatt ansvaret for barnemøtene under kveldsmøtet hver dag.
- Bare på JuniorPlaneten har vi hatt 200 barn. Da jeg vet at mange ikke feirer påske lenger fordi de reiser på ferie, har jeg gått gjennom påskeevangeliet dag for dag for å gi dem en innføring i det grunnleggende i evangeliet, forklarer han.
Og så har vi hatt forbønnsstund hver dag der flere av barna rekker opp hånden og har ting de vil ha bønn for. Det er også en veldig fin opplevelse, legger han til.
I tillegg har også Jarle deltatt på Lyngdal BibelCamp med samlinger for barn og voksne.
- Hvor henter du all energien til alle disse møtene ifra?
- I tillegg til at jeg tror at Gud gir meg kraft og styrke, så er det nok en kombinasjon også av å spise sunt og få nok søvn, understreker han.
Jarle er også takknemlig over all den positive tilbakemeldingen han får fra foreldre under Sommerstevnet som tydelig verdsetter arbeidet han gjør.
- Jeg er ikke i tvil om at Sarons Dal er uten tvil det beste Stevnet i Norge nå. Det er virkelig flott å få være her.
– Hvorfor trenger barn ikke bare mat for magen, men også for troen?
Alle mennesker har åndelige behov. Noen er mer åndelige enn andre. Både barn og voksne opplever Guds nærhet, omsorg og kjærlighet. Derfor er det viktig at også barnas åndelige utviklig blir tatt på alvor. Banras stadie er avgørende for hvordan barna tilnærmer seg toren. Derfor er det viktig at barna får påfyll utifra hvilket stadie de er på. For eksempel behøver ikke en treåring å bli utfordret på disippelskap, men heller lære om Gud som skaper og Gud som elsker oss. Små barn er ofte veldig konkrete og trenger derfor også en konkret tilnærming til troen. Jeg tror at dersom barn blir eksponert for Gud og tro gjennom de første leveårene, vil det øke sjansene for at de fortsatt vil tro når de blir eldre. Norske forskere som Harbo og Øystese, hevder at dersom barn og unge vokser opp med et aktivt trosliv i hjemmet, vil det med stor sannsynlighet også forbli i det kristne trosfellesskapet også etter at de er blitt voksne. Barn som derimot opplever at trosliv er forbeholdt søndager og menighet, vil i større grad gli bort i fra den kristne tro i løpet av ungdomsårene. Det å forme et kristent verdensbilde fra barna er små, kan ha avgjørende betydning. Man kan si det slik: «Dersom en på en naturlig måte får troen inn med morsmelken, øker dette sjansene for at man beholder troen, selv etter at en er blitt voksen!»
– Hvordan skal man sørge for andaktsstunder i en hektisk hverdag med skole, lekser og fritidsaktiviteter?
Jeg tror det er viktig å ha realistiske mål. Noen har muligheter og rom for å ha en familieandakt hver dag, mens andre opplever at hverdagen er så stressende at andaktslivet nedprioriteres. Og det har jeg full forståelse for. Men det å ha som mål å ha en eller to korte andakter i løpet av uka, kan være fornuftig. Vi har laget to ressurser til travle barnefamilier: en familieandakts bok som inneholder 90 korte andakter, og en bordkalender som inneholder en liten utfordring, bibelvers eller oppmuntring. Diss andaktene eller smådryppene håper vi kan hjelpe familier i en hektisk hverdag, og er fine å bruker for eksempel rundt frokost- eller middagsbordet. Det er også fint å bruke leggetiden som en liten andaktstund. Da senkes tempoet og barna er ofte mottakelige for gode samtaler på sengekanten, man kan be sammen og lese en bok eller fra en barnebibel. I bilen til og fra fritidsaktiviteter kan man også ha en fin andledning til å snakke om livet, om tro og man kan be en enkel bønn sammen. Ellers har jeg veldig tro på å flette kristenlivet naturlig inn i hverdagen. La barna høre deg be og se deg lese i Bibelen. Det er også fint å involvere barna, slik at de kan være med å be for ulike situasjoner og andre mennesker.
– Hvordan skal familien finne sin naturlige plass i et menighetsliv?
Menighetsfellesskapet er et flott fellesskap. Det at barn og voksne finner sitt åndelige hjem er viktig for troen. Man trenger å få påfyll, finne en plass å tjene og finne gode relasjoner. Derfor er det lurt å oppsøke en menighet som barna trives i. Det at barna finner seg venner i menigheten er nesten avgjørene for at de skal ønske å gå på møtene. Dersom de har gode relasjoner rundt seg, blir det også lettere for dem å vokse i troen, ta på seg arbeodsoppgaver og få et eierforhold til menigheten sin. Både barn , unge og voksen trenger å få ansvar i en menighet, siden ansvar skaper tilhørighet. Det er viktig å værer en deltaker inn i menigheten og ikke bare en forbruker som forventer å bli servert det beste.
Nå er en ny Jarle-TV her. Bli med Jarle Waldemar ut i trafikken.
I denne DVD-en blir det my fart og moro. Her får du lære om trafikkregler og skilt sammen med Morten-politi, fly høyt sammen med luftambulansen og bli med Jarle på fotballskole sammen med Vegar Landro, som er kaptein på Bryne. Lurer du på hvorfor regler er bra for oss? Kanskje denne DVD-en kan gi deg svaret?
Kan kjøpes i din kristne bokhandel eller vår nettbutikk
Jarle-TV Trafikk
Media: DVD
Produksjonsår: 2014
Spilletid: ca 45 min
Tillatt for alle
Pris: 199,–